Online Bommellezing ‘Grol en gloei’ (opname)

Schrijf je hier in om de opname te bekijken van 6 januari 2021

Je gegevens

Deelname aan dit webinar kost € 4,95. Na aanmelding wordt het betaalproces automatisch gestart.

Inschrijven voor

Bekijk webinar

Grol en gloei: Toonder en de nonsens

Marten Toonder was bijzonder creatief met taal. Hij speelde niet alleen met taal, maar verzon ook nieuwe taal. Een aantal van door hem bedachte woorden en uitdrukkingen zijn gemeengoed geworden, tot in Van Dale aan toe.
In deze online Bommellezing wil ik een blik werpen op Toonders nonsenstaal. Nieuwgevonden woorden (neologismen) zijn te vinden in zijn Bommelverhalen, bijvoorbeeld in de taal van Kwetal, maar ook in zijn poëzie, die hij schreef op naam van de markies De Canteclaer. Bekend is Barlemanje: ‘’t Was grol en gloei / en slomig broei / in lure, slore stirren.’
Graag neem ik je mee naar Toonders bizarre en komische taalwereld. We lezen zijn poëzie, en denken er met elkaar over na. Hoe onzinnig is het eigenlijk? Wilde Toonder er misschien toch iets mee zeggen? Hoe dacht hij over taal en betekenis?
Daarbij presenteer ik ook een leuke vondst uit het Toonderarchief: een document waarin Toonder zelf de taal van Kwetal vertaalt.

Dit webinar werd gehouden op 6 januari 2021. Schrijf je hierboven in om de opname ervan te bekijken. Je ontvangt dan per e-mail een link naar de opname.
Presentatie door
Klaas Driebergen

Duur
circa 105 minuten

Gebruiksaanwijzing
Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Advies: hoe groter het beeldscherm, hoe beter.
Deelnemen werkt heel eenvoudig. Na aanmelding ontvang je per e-mail een deelnamelink. Er is geen specifieke software of een account vereist, het webinar wordt vanzelf geopend in je internetbrowser.
(De chatfunctie die tijdens het live webinar werd gebruikt is bij het bekijken van de opname niet zichtbaar.)
Je hebt 14 dagen de tijd om deze opname te bekijken.

Blijf op de hoogte
Ontvang mijn ToonderMail voor informatie over toekomstige lezingen, boeken of andere projecten:
schrijf je hier in

Contact
Vragen? Mail naar klaas@klaasdriebergen.nl

Deel dit webinar